zaterdag 27 november 2010

Parkeren.

Een onderzoeksbureau heeft dit jaar het parkeerbeleid van Tilburg onderzocht. Afgelopen zomer werden de resultaten gepubliceerd.
Eén van de conclusies was dat in de toekomst minder risico's (financieel) moeten worden genomen. Fijne conclusie, dat men op het gemeentehuis beter met het door ons opgebrachte belastinggeld om moet gaan.
Dus onze beleidsmakers willen minder risico voor zichzelf terwijl het parkeerbeleid in het algemeen voor burger en stad steeds risicovoller wordt.
Ik zal dit kort toelichten met drie voorbeelden:

1) Zie foto hieronder:


2) Rijksmonument Mariengaarde wordt deels gesloopt vanwege parkeerbeleid.
Alsof er in Tilburg niet genoeg moois is gesloopt de afgelopen decennia.
Laatst (4 november) las ik nog in een column van Miel Blok ("Ik kom uit Tilburg B!tch.") op de site 'Tilburgers' dat Tilburg te boek staat als de meest fletse stad van Nederland. Nou plannenmakers: vooral blijven slopen! Dan staan we tenminste in iets op nummer 1!

Bovendien geeft dit voor mij een nieuwe kijk op de "T je bent er!" gekte, waar ik al eerder in deze blog over schreef. Er wordt de laatste jaren zo rigoureus gesloopt dat mensen bij binnenkomst de stad niet meer herkennen.

Jan, dit is Tilburg helemaal niet! Jawel! De TomTom zegt van wel. En kijk daar! Dat bord. Tilburg je bent er. Zie je nou wel.

Zo waarborgen de planners elkaars salaris. Wij slopen, dan doen jullie iets voor de herkenning! OK?

3) Het visieloos invoeren van betaald parkeren in bepaalde gebieden leidt tot overlast in de gebieden ernaast.
Laatst is er bijvoorbeeld een betaald parkeren gebied bijgekomen aan de Bredaseweg. Veel van de automobilisten die hier moeten zijn voor hun werk of boodschappen parkeren nu een stuk verder richting  klooster en watertoren. Soms de hele dag lang. Als gevolg hiervan is er overlast in dit gedeelte van de Bredaseweg en in de wijk er net naast. De fout of slecht parkeerders gaan natuurlijk niet vrijuit maar de lang parkeerders kan ik geen ongelijk geven. De gemeente zelf is de eerst verantwoordelijke voor de ontstane situatie. Boetes uitschrijven en standjes van oom agent zijn wat mij betreft in dit geval dan ook schijnheilig.

De gewone burger heeft dit alles echter wel in de gaten. Elke actie leidt tot een reactie.
Ik heb de afgelopen dagen dan ook al tekenen van burgerlijke ongehoorzaamheid gezien die duidelijk tegen het Tilburgse parkeerbeleid gericht is.




Op het Pieter Vreedeplein, Tilburgs stedenkundig hoogstandje, heb ik afgelopen week bewust verkeerd geparkeerde auto's gezien. Als dit geen duidelijk signaal aan het gemeentelijk bestuur is weet ik het ook niet meer.

Genoeg gezever.


Tilburg Stad

Tilburgers

Pieter Vreedeplein

zondag 21 november 2010

TIlburg schreeuwt om Cultuur.

Volgens de organisatie hebben ongeveer 75.000 mensen gisteren meegedaan aan de landelijke manifestatie 'Nederland schreeuwt om cultuur'. In Amsterdam verzamelden ongeveer 20.000 mensen zich op het Leidseplein. In Tilburg stond het Pieter Vreedeplein zaterdagmiddag vol.


Volgens het Brabants Dagblad kwamen vooral veel mensen opdagen omdat Guus Meeuwis enkele liedjes zou zingen. Onze onafhankelijke reporter ter plekke kon echter vaststellen dat het publiek vooral voor Ferry van de Zaande was komen opdraven.

De actie werd gehouden omdat er ruim 20% op kunst wordt bezuinigd en omdat de BTW op kaarttjes voor beeldende kunst, concerten en voorstellingen omhoog gaat met 13%. Dat terwijl de hele kunstbegroting van het Rijk niet groter is dan de aanleg van een paar kilometer snelweg.......

Ik ben NIET tegen bezuinigingen en ik heb géén auto. Als de cijfers kloppen en de totale begroting voor kunst behouden zou kunnen blijven door enkele kilometers asfalt te schrappen dan kan je toch niet VOOR zijn?

Genoeg gezever.


Nederland schreeuwt om cultuur

Brabants Dagblad

Ferry van de Zaande

donderdag 18 november 2010

Een avondje met......Endangered Blood.

Afgelopen woensdagavond speelde  Endangered Blood in een half gevuld Paradox. De mensen die voor de oefenwedstrijd Nederland - Turkije thuis waren gebleven hadden pech. In de oefeninterland werd het spel stilgelegd wegens vuurwerk op het veld. In Paradox werd het vuurwerk op het podium beantwoord met nog meer enthousiasme van het publiek. Bovendien werd er in Paradox langer dan 2 keer 45 minuten gespeeld.


Endangered Blood is een New York's kwartet. Chris Speed (tenorsax, klarinet) Oscar Noriega (altsax), Trevor Dunn (bas) en Jim Black (drums). Op voorhand zou je kunnen denken dat twee saxofoonspelers in één band tot problemen zou kunnen leiden. In de praktijk vullen beide muzikanten elkaar echter naadloos aan. Slechts enkele keren tijdens het concert werd de combinatie van twee saxofoons me iets te vermoeiend en chaotisch. Kwestie van smaak. Hell, man! Too many notes? There were just as many notes in this composition as we intended! Lijkt mij hun mogelijke antwoord mocht ik de bandleden mijn mening vertellen.


De muzikanten kennen elkaar door en door, ook al spelen ze ieder nog in andere bands en bezettingen. Ze wonen bij elkaar in de buurt (Brooklyn). Daarom klinkt de band ook zo strak, legt Chris Speed uit. We kunnen heel vaak oefenen. En na vijf minuten oefenen gaan we lekker eten, grapt hij er achteraan.Vandaar het nummer 'Tacos at Oscars'.
'It shows!', roept iemand voor mij. Oscar Noriega is namelijk niet de meest slanke van het kwartet.


Bebop, swing, freejazz, post rock en een vleugje mariachi zijn enkele termen om de muziek van Endangered Blood te omschrijven.


Na alle gedenkwaardige optredens van de afgelopen weken was het wederom een mooie avond in Paradox!

Genoeg gezever.


Chris Speed

Oscar Noriega

Jim Black

Trevor Dunn

maandag 15 november 2010

Thuiskweek.

Tilburg is een vruchtbare kweekvijver voor bands. De stad heeft de afgelopen decennia diverse bands voortgebracht die het buiten de stadsgrens ook goed deden. Om eens een paar bekende namen te noemen: Doe Maar, VOF de Kunst, Soft Parade, Green Lizard, Guus Meeuwis, Krezip en Destine. Een indrukwekkende lijst toch?
Daarnaast zijn er nog veel meer bands die in het hele land en daarbuiten bekend zijn. Daar zou je een complete blog aan kunnen wijden.

Een relatief nieuwe band die volgens mij ook hoge ogen kan gaan gooien is: 'Boef en de Gelogeerde Aap'.
Ik zou de muziek die ze maken omschrijven als experimental dark dubstep met nederlandstalige hip hop rhymes.

Ik heb de band in maart dit jaar voor het eerst gezien. Ze speelde toen in café Cul de Sac op de afterparty van No Sleep 'Til Burg. No Sleep...... is het jaarlijkse showcase festival van lokaal talent.
Na dat optreden heb ik hun CD 'Vind Ons' gedownload. Dat kan gratis vanaf hun site.
Ik vind de band live beter. De nummers op de CD zijn niet slecht maar de energie die bij de concerten van deze mannen vrijkomt is thuis op de bank echt een gemis. Wie weet is een live DVD in de toekomst een optie. Download de CD en luister zelf voor een eigen oordeel!


Op 11 december doet deze band mee aan de finale van de Grote Prijs van Nederland in de categorie HipHop. De finale wordt gehouden in Paradiso, Amsterdam. De Grote Prijs van Nederland is de grootste en langstlopende nationale popcompetitie. Al bijna 25 jaar biedt het dé kans aan talentvolle muzikanten, bands mc's en producers die toe zijn aan de volgende stap.

Op de blog van Boef en de Gelogeerde aap doen Boef (producer/dj) en de Gelogeerde Aap (mc/poëet) een oproep om de band een te stem te geven voor de MCN Publieksprijs. Mijn stem hebben ze alvast gehad.

Ik hoop dat op 11 december de Aap uit de mouw komt dat het in Tilburg te doen is en dat de band fier boven op de apenrots zal staan!

Genoeg gezever.


Boef en de Gelogeerde Aap

Cul de Sac

Grote Prijs van Nederland

zaterdag 13 november 2010

Pleased to mEAT you!

Afgelopen donderdag heb ik weer en wind getrotseerd om wat kunst te gaan bekijken. Expeditiedoel was dit keer Perron 58 aan de Gasthuisring.
Perron 58 is gehuisvest in het voormalige pand van uitgeverij Zwijsen. Het pand is werkplaats voor beginnende ondernemers, kunstenaars en muzikanten. Bovendien heeft het gebouw ook 2 grote hallen die uitermate geschikt zijn voor evenementen en presentaties.

In november (slachtmaand) staat Perron 58 in het teken van het vlees.
Vlees is hot op het moment. Lady GaGa's vleesjurk tijdens de MTV Video Music Awards in Los Angeles. Het recentelijk begonnen TV-epos 'The Walking Dead' (een soort van coming out van zombies want tot nu toe waren die meer underground toch?). De in september verschenen game Dead Rising 2 voor XBox en PS3. Om maar wat te noemen.
Bovendien eten de meeste mensen in mijn omgeving elke dag een stukje vlees en hebben ze zo nu en dan wat sex, dus wat lul ik. Vlees is terug van nooit weggeweest. OK?

Een kleine willekeurige en onvolledige opsomming de thematiek die in deze expositie aan bod komt: Kritiek op de hedendaagse leefstijl van de moderne mens in relatie tot het dierenrijk (Idiots). Ongemak van het fysiek (Nynke Deinema). Het concept van schoonheid en hoe wij onze ethische oordelen verbinden aan onze esthetische oordelen (Silvia B.). Schoonheid van het verval (Wijnand van Lieshout).

                          Groeten uit Tilburg
                          Wijnand van Lieshout

Ik werd vooral getroffen door videomateriaal van Rune Peitersen, 'Fleshworks' (2001-2005), waarin  hij de grens tussen het mannen- en vrouwenlichaam tijdens het vrijen laat vervagen. Dit werk spreekt mij waarschijnlijk ook zo aan omdat het mij doet denken aan het werk van één van mijn favoriete schilders: Francis Bacon (1909-1992). Eén van Bacon's schilderijen heet zelfs Figure with Meat (1954).
Bij de tentoonstelling mEATing mens[en]vlees zijn zo'n 30 kunstenaars betrokken.

Voordat ik naar Perron 58 vertrok dacht ik dat het een zware middag zou worden. Liefde, lijden, schoonheid, verval, dood en overwinning zijn nu eenmaal geen lichte kost. Uiteindelijk viel het mee. Ik had meer confrontatie verwacht. Je kan met gemak je kinderen (niet de allerjongsten maar vanaf een jaar of 11 lijkt mij OK) hiermee naar toenemen op een woensdagmiddag. Die kunnen dan op deze locatie midden in de stad ook levende varkens bekijken. Je kan dan waarschijnlijk wel wat moeilijke vragen van de kinderen verwachten.

Uiteindelijk werkt deze aanpak in het voordeel van de kunstenaars en de expositie denk ik. Confrontatie en controverse leveren misschien meer publiciteit op maar leiden waarschijnlijk ook tot afwijzing. De beelden die ik gezien heb nestelen zich onderhuids. Doordat de thematiek niet door je strot wordt geduwd ben je meer geneigd er over na te gaan denken. Ik denk dat dat precies is wat de kunstenaars beogen.


Ik kan iedereen aanraden deze (GRATIS) tentoonstelling te bezoeken. Wel opschieten! Hij loopt maar tot 28 november.

Genoeg gezever.


mEATing mens[en]vlees

Stichting Ateliers Tilburg

PETA Nederland

Topslager

woensdag 10 november 2010

Dodendraad.

Morgen herdenkt men in grote delen van Europa het einde van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). In Nederland staan wij er niet zo bij stil omdat ons land in die oorlog neutraal was. Toch had dit conflict ook voor ons land grote gevolgen. Ruim één miljoen Belgische vluchtelingen kwamen tijdens hun vlucht voor het oorlogsgeweld in Nederland terecht. Ook in Tilburg was er een tijdelijke opvang voor vluchtelingen n.l. het tentenkamp "Kijk in de Pot'' waarvan de bewoners later werden overgeplaatst naar het in allerijl gebouwde barakkenkamp "Plein XIII".

Door onderhandeling van de Nederlandse regering met hun Belgische collega's en de Duitse bezetter konden veel vluchtelingen onder zachte drang terug naar huis keren. Na mei 1915 bleef het aantal vluchtelingen tot het eind van de oorlog constant (105.000).

België ontvluchten ging niet meer: de Duitsers grendelden de grens van Vaals tot Cadzand af met een ijzeren elektrisch hekwerk. Honderden mensen (soldaten, vluchtelingen en smokkelaars) kwamen om doordat dit 'IJzeren Gordijn' onder een spanning van 2000 volt stond.

De Eerste Wereldoorlog is al 92 jaar voorbij. Vluchtelingen en gesloten grenzen zijn er nog altijd.



Genoeg gezever.


Vluchtoord Uden

DePers.nl

Krantenarchief Trouw

VluchtelingenWerk Nederland

firstworldwar.com

zondag 7 november 2010

Mag ik hier oversteken?

Enkele weken geleden reed ik door de St. Josephstraat toen ik iets raars zag. Het zebrapad waar ik overheen reed was aan één kant afgesloten. Ja, U leest het goed. Afgesloten. Ik heb het over het zebrapad ter hoogte van het oude pand waar o.a. studentenvereniging Plato in heeft gezeten en daarvoor café Casino van uitbater Dré Meulenbroek.


Op dit moment wordt het oude pand verbouwd. Zorginstelling Amarant is eigenaar van het pand. In het verbouwde complex komen achttien zelfstandige wooneenheden voor mensen met een verstandelijke beperking. Gelukkig blijf de originele voorgevel van café Casino behouden.

Het kan zijn dat het 'afsluiten' van het zebrapad te maken heeft met de verbouwing maar toch, het ziet er vreemd uit. Als iemand dit leest en weet wat de reden is waarom dit zebrapad is gesloten dan hoop ik op een reactie.

In de tijd dat het pand nog een café was werden achter in een zaaltje theorie examens autorijden afgenomen. Als je af moest rijden gebeurde dat ook vanaf de St. Josephstraat. Daarom gaan we even terug in de tijd.

                                            Mag ik hier oversteken?


Genoeg gezever.


Studentenvereniging Plato

Amarant

CBR



donderdag 4 november 2010

Een avondje met......Rudder.

Het is woensdagavond. Het is negen uur. Buiten is het nat. Binnen in Paradox zit iedereen op de aanvang van het concert te wachten. Vandaag speelt Rudder.


Rudder is een kwartet uit New York City. De band brengt agressieve, stuwende jazz met een rockdrive.
Ik ben voor deze band getipt door kenners alsook nieuwsgierig geworden door flarden recensies. 'Jazz voor stoners' en 'stiletto sharp players' (The Boston Phoenix), 'a groove that simply defies you to remain still' (Drummer-UK) en 'grooves that draw equally on jazz, alternative rock, jam-band funk and electronica' (Downbeat).

Rudder is Chris Cheek op sax, Henry Hey keyboards, Tim Levebvre bas en Keith Carlock op drums.
Alle bandleden hebben een eigen band en spelen ook vaak samen met andere bands en bekendheden zoals Steely Dan, Rod Stewart, Charlie Haden, Saturday Night Live Band, Sting en James Taylor.
Dit oogt mij vooral virtuoos en geroutineerd. Ik wil weten of het ook grooved en rockt. Daar kom ik voor.

Als de ceremoniemeester de band introduceert is er ook nog even tijd voor een compliment voor programmeur Bartho. Deze contracteerde de band 2 jaar geleden al. Ruimschoots voor de huidige Rudder 'hype'.

 De band is echter meer dan een hype. De band lost tijdens het concert de belofte volledig in en heeft sinds het op 12 oktober in Stuttgart aan de tour is begonnen blijkbaar niets aan enthousiasme verloren. Tijdens het concert is er ruimte voor onderlinge grappen en grollen. De band is zichtbaar ontspannen.
Het mag dan wel ontspannen zijn, vooral drummer Carlock gaat fysiek tot het gaatje. Intenser drummen dan hij doet lijkt onmogelijk. In het laatste nummer van de eerste set gaat hij nog een tandje hoger. Ik buk, mocht hij exploderen krijg ik nog restjes drummer over mij heen.......

De tweede set is mogelijk nog intenser dan de eerste. Ook nu krijgt drummer Carlock enkele keren de gelegenheid om zijn virtuositeit te benadrukken. Hij doet dat elke keer met souplesse. Het gebruik van diverse effecten door zowel saxofonist, bassist als toetsenist geven deze band voor mij een space age techno sound. Dé jazz band van morgen bestaat nu al en heet Rudder!


Wie de band heeft moeten missen en toch nieuwsgierig is geworden moet het doen met debuut CD 'Rudder' of de in 2009 uitgekomen CD 'Matorning' welke op het Nineteen-Eight Records label (Chicago) zijn verschenen. Op de site van dit label zijn ook nog enkele niet op CD verschenen tracks van de band te downloaden.

Genoeg gezever.


Rudder

Paradox

Nineteen-Eight Records