donderdag 16 december 2010

AaBé.

De AaBé fabriek in Tilburg is de oudste textielfabriek van deze stad en de enige die wollen dekens maakte. Oorspronkelijk begonnen rond 1811 (volgens de huidige site AaBe Textiles Trading sinds 1811) als de Beka en later in 1929 afgesplitst als voluit 'De koninklijke AaBé wollen stoffen en dekenfabrieken'. Door toenemende concurrentie van lage lonen landen en de opkomst van het dekbed ging de AaBé in 1996 failliet. Een doorstart als AaBé Textiles B.V. die brandwerend textiel voor vliegtuigstoelen produceerde heeft het helaas ook niet gered en ging in 2008 failliet.
Het bedrijf of wat er van over was is opgekocht door de directeur en is nu een verkooporganisatie van wollen dekens onder de naam AaBe Textiles Trading.


Op dit moment zijn er herontwikkelingsplannen voor dit industrieel erfgoed en de directe omgeving. Het plan behelst renovatie, nieuwbouw en deels sloop waarbij het huidige complex tot een grootschalig winkelgebied wordt omgevormd. Het is de bedoeling dat het industriële karakter van het oude complex behouden blijft. Een gedeelte van het complex is rijksmonument. Het is de bedoeling dat het vernieuwde complex in 2012 opgeleverd wordt.


De onderdelen die rijksmonument zijn (o.a. de schoorsteen en ketelhuis) blijven behouden. In oktober is men bezig geweest om het asbest te verwijderen dat in de 45 meter hoge schoorsteen zat verwerkt.
Er komen een kleine 1000 gratis parkeerplaatsen bij het vernieuwde complex. Dit is tevens de kiem van een mogelijk conflict. Winkeliersvereniging Pieter Vreedeplein is tegen de komst van het nieuwe winkelgebied. Ten eerste omdat er winkels komen met hetzelfde aanbod als op het Pieter Vreedeplein en ten tweede vindt de vereniging dat er sprake is van oneerlijke concurrentie vanwege de mogelijkheid van gratis parkeren. Grappig genoeg stond vroeger een pand waarin reclame werd gemaakt voor de wollen dekens van AaBé ongeveer op de plaats waar nu het Pieter Vreedeplein begint. 'Wollen AaBé dekens voorkomen Rheumatiek', stond er boven de etalageruit. In de etalage was er op ware grootte een soort hut van en met Lappen of Eskimo's (poppen) te zien die de dekens tegen de kou gebruikten.


In september 2005 ben ik naar de expositie 'Space, now en then' in de oude textielfabriek geweest. Thema was de relatie beeldende kunst en architectuur. Daar waren werken van o.a. Gormley en Cecchini te bewonderen. Helaas zijn de foto's die ik daar toen gemaakt heb verdwenen of te goed opgeborgen. Het resultaat is hetzelfde. Ik kan ze helaas niet vinden.
Ik kan mij in ieder geval nog goed herinneren dat de ruimte van het complex indruk op mij maakte. Qua grootte maar ook omdat de vervallen staat waarin het gebouw verkeerde van een bepaalde schoonheid was. Je zag dat de natuur op een bepaalde manier bezig was om het gebouw terug te eisen. Er groeide binnen mossen en hier en daar varens. Er hing een bepaalde sereniteit zoals je die ook in kerken en kloosters kan ervaren.


De komende tijd zal het met die rust gedaan zijn. In ieder geval zal veel in en rond het complex veranderen. Ik zal kijken of ik het voor elkaar krijg om iets van de metamorfose op gevoelige plaat vast te leggen. Ik heb eigenlijk ook nog zin om met mijn Nikon een keer naar binnen te sluipen en nog wat foto's te maken voordat dat niet meer kan. Niet doorvertellen! Dan kan ik daar in een volgend bericht weer over zeveren.

Genoeg gezever.


AaBe

Relaas ex-werknemer Huub Moonen

Space, now and then

Architectenburo VHP impressie nieuwe AaBe

1 opmerking: