Bij de ingang van de begraafplaats aan de Bredaseweg staat de afgelopen dagen een bloemenstalletje. Deze dagen brengen veel mensen een bezoek aan een graf in hun omgeving om de overledenen te herdenken. Vaak neemt men dan een bloemetje mee om het graf wat op te fleuren.
Officieel herdenkt de katholieke kerk alle overleden gelovigen op 2 november en noemt die dag Allerzielen. De dag ervoor worden alle heiligen en martelaren van de katholieke kerk herdacht en vereert tijdens Allerheiligen. In Gods aangezicht is iedereen gelijk. Hier op aarde werken we nog met VIP-clubs.
Vandaag is het Halloween. De naam "Halloween" is afgeleid van Hallow-e'en, ofwel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november. In de Iers-Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag, het Keltisch nieuwjaar of Samhain (uitspraak Saun, het Ierse woord voor de maand november).
Samhain was ook nog om een andere reden zeer bijzonder. De Kelten geloofden namelijk dat op die dag de geesten van alle gestorven van het afgelopen jaar terug kwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar. De geesten die uit de dode mensen op zouden rijzen, werden aangetrokken door voedsel voor hen neer te leggen voor de deuren. Om echter de boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers.
Het feest is in de 19e eeuw door Ierse immigranten naar de VS gebracht.
Terwijl ik vandaag met dit berichtje bezig ben hoor ik dat Harry Mulisch gisteren op 83-jarige leeftijd te Amsterdam overleden is. Ikzelf ben geen groot fan van de man en schrijver. Ik besef wel dat Nederland een groot schrijver heeft verloren. Ik hoop dat de ontdekking van de hemel voor hem nu een feit is.
Genoeg gezever.
Wikipedia
Harry Mulisch
Pompoen Recepten
Geen opmerkingen:
Een reactie posten